Monday, 27 February 2017 17:48

PERJUANGAN CAPIT DEMI MARUAH ANAK FELDA, BANGSA JOHOR

Written by


Isnin, 27 Februari 2017 - Capit Racing, nama yang sinonim dengan Kejuaraan Kebangsaan MAM Kapcai Endurance mengungguli saingan Pusingan 2 edisi kelima kejohanan berkenaan yang diadakan di Litar Go-Kart Sepang semalam (26 Februari 2017).

Capit nama mesra Safrizan Buang merupakan pelumba negara yang pernah bersaing di pentas Kejohanan Cub Prix Malaysia dan Malaysian Super Series menganggap kejayaan semalam adalah yang paling signifikan memandangkan cabaran yang dihadapi musim ini.

“Musim ini, kami menghadapi cabaran paling getir dari segi penajaan. Sukar bagi kami mendapatkan penajaan bagi musim ini, tetapi kami tetap berusaha demi memartabatkan imej anak-anak FELDA dan bangsa Johor. Kerana itu, kami mengambil bahagian musim ini dan kami berazam untuk memenangi kejuaraan keseluruhan pada pusingan akhir. 

“Hari ini adalah perlumbaan yang amat sukar kerana tiga kali kena ‘red flag’ (diberhentikan) kerana pelbagai insiden di trek. Ia benar-benar menguji kekuatan mental pelumba. Tetapi, saya beritahu rakan-rakan pasukan saya supaya kekalkan fokus dan terus berjuang habis-habisan. Alhamdulillah, strategi dan percaturan kami berjaya di sini hari ini,” kata Safrizan, yang memimpin pasukan utama bagi Kelas Terbuka.

Bukan saja berjaya muncul juara saingan Kelas Terbuka di Sepang bersama-sama dengan Muhammad Haeikal Akmal Zakaria dan Shah Kharil Hisham Mahmood, pasukan Capit Racing turut mendapat tempat ketiga bagi kelas berkenaan melalui gandingan Mohammad Khuzairi Mahmood dan Mohammad Khairi Zakaria.

Capit Racing turut mengungguli saingan Kelas 1 untuk jentera di bawah 100cc melalui gandingan Muhammad Syuzali dan Mohd Syafirin, yang menamatkan 84 lap perlumbaan dalam saingan endurance dua jam dalam perlumbaan yang turut menyaksikan bendera merah dikibarkan sekali kerana insiden di litar.

Berasal dan dibesarkan di FELDA Sungai Tiram Johor, Safrizan melihat kejuaraan MAM Kapcai Endurance ini sebagai pentas yang ideal untuk mencungkil bakat-bakat baru khususnya bagi mereka di kawasan kampung dan luar bandar yang tidak banyak peluang untuk menyertai perlumbaan secara kompetitif.

“Kerana itu, saya tubuhkan Capit Racing bagi memberi peluang kepada rakan-rakan saya di kampung dan negeri Johor untuk mendapat peluang ini. Sukan pemotoran ini cukup hebat dan penuh keterujaan. Dan, FELDA memang banyak bakat-bakat terpendam dalam sukan lumba motosikal ini,” kata Safrizan, yang berlumba dengan pasukan Ah Hong Motor semasa bersaing di pentas Cub Prix antara tahun 2001 dan 2005 dan pernah muncul juara untuk kelas Yamaha 125z.

Katanya, Capit Racing menyertai saingan Kapcai Endurance ini sejak edisi kedua pada tahun 2013 dan muncul juara keseluruhan untuk saingan Kelas 3 untuk edisi keempat pada 2015. Pada tahun yang sama, pasukan berkenaan turut menduduki tempat kedua keseluruhann untuk saingan Kelas 1.

“Walaupun tidak dapat menghantar banyak pasukan seperti edisi-edisi lepas, kami akan cuba sedaya upaya untuk memenangi kejuaraan keseluruhan pada saingan Pusingan Akhir di Litar Sepang pada bulan April nanti,” kata Capit.  

Tempat kedua untuk saingan Kelas 1 dimenangi oleh pasangan Aqmal Faiz dan Muhammad Amiruddin Omar dari pasukan KOZI TSR SMW Racing manakala tempat ketiga dimenangi oleh Daniy Azman, Mohamed Hairuddin dan Abu Yazid dari pasukan Storm Rider Junior Racing.

Saingan Kelas 2 untuk jentera di bawah 120cc dimenangi oleh pasukan MAQUZY Racing 3, yang menamatkan 84 lap melalui gandingan Mohamad Farhan Abdullah dan Faris Azwan Abdullah. Tempat kedua dimenangi oleh gandingan tiga pelumba Fikri Azman Noordin, Muhamad Luqman Mohd Sani dan Muhamad Haziq Ruzaiman dari pasukan KW KYOTO Racing 1. Tempat ketiga dimenangi oleh pasukan MAQUZY Racing 1 yang membariskan Mohd Nairulnizam Mohd Rosdi dan Saiful Nizam Ariffin.

 

 

 

 

 

Saingan Kelas 3 untuk jentera di bawah 150cc dimenangi oleh pasukan PMP 52 Racing, yang dipacu oleh Atan Mohamad Nasir dan Mohd Ilham Mohd Kamal dan menamatkan 91 lap. Tempat kedua dimenangi oleh Mohd NorFadzril Osman dan Mohd Shazlan Mohd Radzi daripada pasukan Rayyan Motorsport manakala tempat ketiga dimenangi oleh pasukan GRT2, yang membariskan Muhammad Syukri Saharuddin, Muhammad Hamid Saparuddin dan Muhammad Hanif Saparuddin.

Pihak MAM akan mengumumkan tempat dan tarikh bagi saingan pusingan 3 dalam waktu masa yang terdekat.

 

 

 

Friday, 24 February 2017 14:15

LITAR GO KART SEPANG GELANGGANG PENENTUAN

Written by

Jumaat, 24 Februari 2017 - Kejohanan Kebangsaan MAM Kapcai Endurance diteruskan hujung minggu ini dengan Litar Go Kart Sepang menjadi gelanggang saingan Pusingan 2 dan tiket untuk pertarungan Pusingan Akhir untuk bergelar Raja Kapcai Endurance pada April depan.

Seperti Pusingan 1 yang diadakan di Litar Speedway PLUS, empat kategori akan dipertandingkan dengan para pelumba ‘established’ disyaratkan untuk bersaing dalam Kelas Terbuka dengan jentera ‘underbone’ berkuasa sehingga 150cc.

Tiga kategori lain adalah untuk para pelumba lain khususnya bakat-bakat baru yang ingin berjinak dengan sukan lumba motosikal, bermula dengan Kelas 1 untuk jentera di bawah 100cc. Kelas 2 adalah untuk jentera di bawah 120cc manakala Kelas 3 adalah untuk pasukan yang berhasrat menggunakan jentera ‘underbone’ sehingga 150cc.

Kejohanan yang memasuki edisi kelima musim ini diperkenalkan untuk memberi peluang kepada lebih ramai peminat untuk menceburi gelanggang perlumbaan secara kompetitif dan untuk mencungkil bakat-bakat baru.

“Ini sekali gus menjadikan saingan Kelas 1 dan 2 sebagai yang paling menarik kerana kita dapat melihat penyertaan golongan remaja belasan tahun untuk memperagakan skil masing-masing di pentas perlumbaan sebenar yang diadakan dengan selamat dan mengikut peraturan antarabangsa.  

“Pada kejohanan MAM Kapcai Endurance ini, kami mencuba untuk menyediakan peluang untuk berlumba dengan kos perbelanjaan yang serendah mungkin tanpa mengabaikan tahap keselamatan pelumba dan perlumbaan. Kerana itu, ia cukup popular di kalangan para peminat di peringkat akar umbi,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MAM, Dato’ Razlan Razali dalam satu kenyataan.

Pihak Motorsports Association of Malaysia(MAM) sedaya upaya membantu pembangunan sukan permotoran ini terutama dari peringkat akar umbi. Pihak MAM melihat ramai bakat-bakat yang terpendam terutama pada usia yang muda. Selain itu juga pihak MAM berharap dapat  membendung kegiatan yang tidak sihat seperti berlumba di jalan raya.

Untuk saingan Pusingan 2 ini, pendaftaran dan sesi latihan bebas akan diadakan pada hari Sabtu (25 Februari) dengan acara perlumbaan diadakan pada hari Ahad, 26 Februari ini.

Pusingan 3 dan saingan kelayakan terakhir akan diadakan bulan depan di gelanggang yang akan diumumkan kemudian. 

Thursday, 23 February 2017 00:00

MAM Kapcai Endurance 2017 ROUND 2 - Schedule

Written by

MAM KAPCAI ENDURANCE 2017

Round 2

SEPANG INTERNATIONAL KART CIRCUIT

25 & 26 FEBRUARY 2017

 

Monday, 26 September 2016 22:30

MAM CONDUCTING FURTHER INVESTIGATIONS INTO EIMARACE 2016 ACCIDENT

Written by

SEPANG, 26 September 2016 – The Motorsports Association of Malaysia (MAM) would like to extend our condolences to Puan Siti Suhaiza Seman and family on the loss of her husband En Izwan Isa and their daughter Nur Zulaikha due to an accident at the Educational Innovation of Motorsports and Automotive (EIMARACE) 2016 go-kart race at Indera Mahkota, Kuantan yesterday. We would also like to wish Puan Siti Suhaiza and her son Muhammad Izz Danial a speedy recovery from their injuries sustained in the same accident. 

MAM is currently conducting a thorough investigation into this incident and are in contact with the organisers of this event, the Malaysia-Japan International Institute of Technology (MJIIT) at Universiti Teknologi Malaysia. The event had been sanctioned by MAM based on the organiser’s commitment to ensure safety enhancements for the safety of all areas including spectators zones. 

As an organisation that seeks to encourage participation in motorsports at the grassroots level, the continued organisation of the EIMARACE event since 2009 and the continued passion among the students as well as the interest among the public is positive. However, safety is of the utmost importance in motorsports, whether at the grassroots level or at the most prestigious international level, and in both street races and track races.  

MAM continues to work with event organisers to ensure that all races are safe for spectators and participants alike. It is particularly important that all members of the public are aware of safe conduct when watching motorsports and that all security personnel have sufficient training to manage race safety. 

We will be sharing updates following further investigations into this incident. 

Monday, 30 November 2015 10:51

FUAD RACING RAJA KAPCAI ENDURANCE 2015

Written by

SEPANG, 29 November 2015 - Gandingan Muhammad Yusof Omar dan Muhammad Aqid Jumali dari pasukan Fuad Racing muncul juara edisi keempat Kejuaraan KBS-MAM Kapcai Endurance, yang menyaksikan saingan sengit dengan pasukan MK Possum Racing Team di Sepang International Circuit hari ini.

Friday, 20 November 2015 16:01

ATURCARA PERLUMBAAN - PUSINGAN AKHIR 28-29 NOVEMBER 2015

Written by

 

KEJOHANAN KBS MAM KAPCAI ENDURANCE 2015 PUSINGAN AKHIR

28-29 NOVEMBER 2015

ATURCARA PERLUMBAAN

Sunday, 08 November 2015 07:48

Winners and Riders from Round 4 Sintok Kedah

Written by
Wednesday, 04 November 2015 11:38

PUSINGAN KE 4 PELUANG AKHIR UNTUK KE SAINGAN AKHIR KAPCAI ENDURANCE DI SEPANG

Written by

Saingan kejuaraan KBS MAM Kapcai Endurance 2015 memasuki pusingan keempat di Sintok, Kedah hujung minggu ini bagi menyediakan peluang terakhir bagi para pelumba negara yang ingin bergelar jaguh kapcai kebangsaan musim ini.

Monday, 12 October 2015 10:12

PUSINGAN 3 FAZLI SHAM, MUHAIMIN ROSLAN JULANG NAMA TIE SB RACING DI PEKAN

Written by

PEKAN, 11 Oktober – Gandingan berpengalaman Ahmad Fazli Sham dan Abdul Muhaimim Roslan mengungguli pertarungan di Litar Litar Taman Tasik Inderapura di sini hari ini untuk menghadiahkan kemenangan hebat kepada pasukan TIE SB Racing Team pada saingan Pusingan 3 Kejuaraan KBS-MAM Kapcai Endurance 2015.

Sunday, 11 October 2015 15:31

Result: Pusingan Ketiga

Written by
Page 1 of 3